قاليشويي فارسي قاليشويي فارسي .

قاليشويي فارسي

فرش كرمان، نگين برجسته قالي‌بافي در جنوب شرق ايران

فرش كرمان، نگين برجسته قالي‌بافي در جنوب شرق ايران

 

قاليشويي در جشنواره

ايسنا/خراسان رضوي هنر فرش دست‌بافت ايراني همواره مورد توجه هنر دوستان ايران و جهان است كه مي‌توان گفت امروزه بهترين جايگاه را در حوزه فرش‌بافي در جهان به خود اختصاص داده است. طرح‌هاي متنوع قالي و رنگ‌هاي زنده آن تنها با دستان هنرمند طراحان است كه جان مي‌گيرد. طرح‌هاي قالي ارتباطي نزديك با فرهنگ، هنر، آداب و سنن مردم اين سرزمين دارد و هر نقشي داستان خاص خود را شرح مي‌دهد.


عبدالله احراري، عضو انجمن علمي فرش ايران در گفت‌وگو با ايسنا ضمن معرفي فرش كرمان اظهار كرد: كرمان در جنوب كشور ايران به نوعي مركز بافت فرش‌هاي تصويري زيبا و قديمي به حساب مي‌آيد. اين فرش‌ها عمدتا در ابعاد۲ در۳ متري و ۳ در ۴ متري بافته مي‌شوند. تار و پود فرش كرمان از نخ و پرز آن از پشم مرغوب است كه با گره سنه بافته مي‌شود و تناليته‌هاي رنگي آن كرم كم‌رنگ، سبز يا آبي است.


وي ادامه داد: قالي كرمان در طول دوران تاريخي خود دوره‌هاي مختلفي را تجربه كرده است، اول دوره شالبافي كه طرح‌هاي قالي عمدتا از ترمه كرمان الهام گرفته مي‌شدند، دوم دوره سبزه‌زار يا گل‌افشان كه در آن طراحان كرمان از طبيعت در كار خود الهام مي‌گرفتند، سوم دوره كلاسيك كه در اين دوره طرح‌هاي افشان اسليمي و شاه‌عباسي رايج شد، چهارم دوره گوبلن كه متاسفانه طرح‌هاي آووسون و ساوونري ظهور كردند و پنجم دوره كلاسيك كه مجددا طرح‌هاي اسليمي و شاه‌عباسي مطرح شدند.


عضو انجمن علمي فرش ايران خاطرنشان كرد: در قالي كرمان طرح ترنج زيباي آن بر روي زمينه آبي قرار گرفته است. ميانكار اين فرش حاشيه مداخل را در برگرفته و اين امر نشان‌ دهنده مهارت طراحان اين منطقه در تركيب و تلفيق گل‌هاست. اين گونه فرش‌هاي تزييني با گلبوته‌هاي كوچكي كه در سراسر فرش گسترده شده در انگلستان بسيار طرفدار دارد.


استفاده از نقوش حيواني و انساني در قالي كرمان بسيار رايج است


احراري بيان كرد: اين فرش ساليان متمادي است كه به ويژه در بازار تجاري انگليس عرضه مي‌شود. بديهي است كه قاليبافي منحصر به شهر كرمان نيست بلكه در نواحي اطراف كرمان نيز رايج است و تقريبا تمام آن‌ها به عنوان فرش‌هاي كرماني به بازار عرضه مي‌شود. البته فرش‌هايي كه در يزد بافته مي‌شوند به نام فرش يزد و فرش‌هايي كه در راور بافته مي‌شوند به نام فرش راور كرمان شناخته مي‌شوند. استفاده از نقوش انساني و حيواني در طرح‌هاي قالي كرمان بسيار رايج است.


فرش كرمان، نگين برجسته قالي‌بافي در جنوب شرق ايران


وي در خصوص مهمترين ويژگي‌هاي قالي كرمان اضافه كرد: بافت آن در تمامي ابعاد به ويژه در اندازه‌هاي نرمال انجام مي‌شود، در توليد آن بيشتر از رنگ‌هاي ملايم و روشن مانند سبز مايل به زرد، صورتي، شيري، قرمز و آبي استفاده مي‌شود. همچنين مي‌توان گفت كه طرح‌هاي اين فرش بسيار متنوع است و از طرح‌هاي شكارگاهي و تصوير گلداني ترنج‌دار بسيار استفاده مي‌شود.


عضو انجمن علمي فرش ايران در خصوص بافت فرش‌هاي كرمان ادامه داد: بافت اين فرش‌ها عمدتا به وسيله گره فارسي صورت مي‌گيرد، در دو دهه اخير اما گره كمان‌شيب ظهور كرده است كه تار و پود آن پنبه‌اي بوده و براي بافت آن از سه‌پود استفاده مي‌شود. نژاد گوسفندان كرمان از نظر پشم يكي از بهترين‌ها به حساب مي‌آيد كه پتانسيل بالقوه‌اي براي توليد فرش در اين استان را فراهم آورده است.


بازار مناسب داخلي براي فرش‌هاي اصيل كرمان


احراري در خصوص بازار فرش كرمان تشريح كرد: فرش كرمان تقريبا به اقصي نقاط جهان صادر مي‌شود و به جرات مي‌توان گفت اگر بحث تحريم وجود نداشته باشد، اين فرش در بازار آمريكا از جايگاهي ويژه برخوردار خواهد شد، اما متاسفانه به دلايل مختلف از جمله تحريم‌ها، كرونا و مواردي از اين قبيل صادرات فرش كرمان نيز مانند قالي ساير استان‌ها تحت‌الشعاع قرار گرفته است و در حداقل قرار دارد.


وي افزود: البته بايد گفت كه بازار داخلي فرش كرمان بر خلاف بازار خارجي مخصوصا براي فرش‌هاي اصيل اين استان بسيار مناسب است، زيرا فرش‌هايي كه با طرح و نقوش اصيل كرمان و مواد مرغوب و رنگرزي طبيعي بافته مي‌شوند بسيار پرطرفدار هستند و خانواده‌هاي ايراني نيز از قالي كرمان استقبال مي‌كنند.


بي‌گره‌بافي تهديدي جدي براي قالي كرمان


عضو انجمن علمي فرش ايران در خصوص شيوع بي‌گره‌بافي در بين قالي‌بافان اين استان تصريح كرد: آن چيزي كه همواره براي فرش كرمان تهديد بوده بحث بي‌گره‌بافي است كه از اواخر دوره قاجار رايج شده و تحت عنوان گره كانشيب بخش عمده‌اي از قالي كرمان را تحت تاثير خود قرار داده است. مدتي پس از انقلاب از صدور اين فرش‌ها به دليل بي‌گره‌بافي جلوگيري مي‌شد اما متاسفانه اين نوع بافت دوباره در حال رايج شدن است.

باغ تالار شرق تهران

فرش كرمان، نگين برجسته قالي‌بافي در جنوب شرق ايران


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۳ آذر ۱۴۰۰ساعت: ۱۲:۱۸:۲۸ توسط:ادمين موضوع:

حال فرش دستباف ايران با تحريم‌هاي داخلي خوب نيستنساجي و پوشاك

حال فرش دستباف ايران با تحريم‌هاي داخلي خوب نيستنساجي و پوشاك

شستشوي فرش دستباف

ارا نيكو

حال فرش دستباف ايران با تحريم‌هاي داخلي خوب نيست

مديرعامل اتحاديه سراسري تعاوني‌هاي فرش دستباف كشور گفت: حال هنر صنعت فرش دستباف ايران با تحريم‌هاي داخلي به هيچ وجه خوب نيست.


عبداله بهرامي مديرعامل اتحاديه سراسري تعاوني‌هاي فرش دستباف كشور و رئيس كميسيون فرش، صنايع دستي و گردشگري اتاق تعاون ايران يادداشتي نوشت و در اختيار خبرگزاري فارس قرار داد.


با تحريم‌هاي داخلي، حال هنر صنعت فرش دستباف ايران خوب نيست


توليد فرش دستباف در يكي دو دهه اخير حدود 6 ميليون متر مربع و صادرات آن بين 500 ميليون تا يك ميليارد دلار بود، حالا كه كشور درگير تحريم‌هاي ظالمانه دولت آمريكا است و بيشتر از هر زماني نياز به اشتغال‌زايي و ارز آوري دارد. متاسفانه به دليل تحريم‌هاي داخلي از جمله " تعهد ارزي بانك مركزي " و عدم حمايت از قاليبافان ، توليدكنندگان و صادركنندگان متاسفانه توليد فرش دستباف كشور به يك سوم و صادرات آن به 50 ميليون دلار كاهش پيدا كرده است.


اين در حالي است كه اين روز ها زمزمه حمايت از بورسي‌ها شنيده مي‌شود كه دولت مي‌خواهد براي زيان ديده‌هاي بورسي خدمات و حمايت‌هاي جبراني را مصوب كند و همه مي‌دانند كه فرش دستباف كشور در حال اهتزاز است و هيچ كس به فكر جبران اين همه خسارت كه به بدنه توليد و صادرات فرش دستباف در اين چند ساله رسيده است نيست، آيا واقعاً اين اجحاف نيست كه براي تنها صنعت بومي سازي كشور ( فرش دستباف ) هيچ حمايت و اقدامي انجام نگيرد و براي بورسي‌ها و خودرو سازها آستين حمايت را بالا زده‌اند ، دولت انقلابي و مردمي بايد بداند كه هنر صنعت فرش دستباف تنها صنعت بومي سازي كشور است كه همه مولفه‌هاي اقتصاد مقاومتي را داشته و همواره باعث افتخار و اعتلاي پرچم هنري ، فرهنگي ايران اسلامي بوده و خواهد بود، دولت قبل تمام اهتمام خود را با اختصاص هزاران ميليارد تومان براي حمايت از صنعت خودرو سازي گذاشت و گويا اين دولت هم مي‌خواهد صنعت خودرو و بورس را نورچشمي كند و به بزرگترين و فاخرترين كالاي ايراني " فرش دستباف " بي توجهي نمايد .

پخش لوازم پرده

اشتغال ، ارز آوري ، امنيت اجتماعي و افتخار ايراني بودن با فرش دستباف است و لاغير پس تا رمقي هست، عزمتان را براي حفاظت از اين هنر مردمي به كار گيريد.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲ آذر ۱۴۰۰ساعت: ۰۳:۱۵:۰۹ توسط:ادمين موضوع:

طرح‌ها و نقوش قالي‌هاي قاجار

طرح‌ها و نقوش قالي‌هاي قاجار


قاليشويي پيروزي

دنياي اقتصاد

در مورد قالي‌هاي دورة قاجار مي‌توان چنين درنظر گرفت كه اندازه‌ها، نقش‌ها و نقشمايه‌هاي بسياري از قالي‌ها اقتباسي از دورة صفوي بوده است. به‌خصوص ترنج مركزي، لچك ترنج، طرح شبكه‌اي كه با نقش اسليمي و شاه عباسي در سرتاسر اين دوران بافته مي‌شده است. در واقع طرح‌هاي مربوط به فرش‌هاي ظريف، كه در اواخر قرن ۱۹م و اوايل قرن ۲۰ م بافته شده، يادآور دوران كلاسيك است.

طرح‌ها و نقوش قالي‌هاي قاجار

اين بافته‌ها معمولا به شيوة خاص سفارش داده مي‌شدند و شايد نشان‌دهندة بقاياي توليد كارگاهي محلي در دورة قبل از قاجار هستند. در مقابل آنها فرش‌هايي با طرح كلاسيك روز وجود دارند كه استادانه از بافته‌‌‌هاي قديمي‌تر يا از تصاوير كتاب‌‌‌هاي فرش و كاتالوگ‌هاي فروش و موزه‌ها الگوبرداري شده‌اند تا بتوان آنها را به عنوان فرش عتيقه قلمداد و تقاضاي خاصي را در بازار برآورد كرد.


قابل‌توجه است كه اين فرش‌ها اغلب با مواد شيميايي شسته مي‌شدند يا به روش‌هاي ديگر بر روي آنها كار مي‌شد تا فرش كهنه به نظر برسد. در طرح و نقش قالي‌هاي قاجار عمدتا شيوه‌ها و سنت‌هاي دورة صفوي به كار برده شده و توجه خاصي به آنها مي‌شد. با وجود اين، برخي تفاوت‌ها و تغييرات به وجود آمده در زمينة طرح‌ها و نقوش قالي‌هاي قاجار از پيكرة نقوش سنتي شناخته شده دور نيست. در بخشي از تغييرات كه عمدتا در نقوش قالي‌ها تحت‌تاثير فرهنگ و هنر غربي شكل گرفته است به نظر مي‌آيد طراحان كمال سعي خود را براي بومي‌سازي و سازگارمند‌سازي نقوش جديد با سنت‌هاي قالي‌هاي ايراني به كار گرفته‌اند. طرح قالي‌هاي قاجاري نيز عمدتا با تابعيت از سنت‌هاي دورة صفوي و با تناسبات بسيار نزديك به آنها شناخت مي‌شوند. عمده طرح‌هاي به كار رفته در قالي‌هاي اين دوره را مي‌توان چنين معرفي كرد: لچك ترنج، واگيره‌اي، افشان، باغي، قابي يا بندي، محرمات، محرابي، خشتي، تلفيقي و تصويري. قابل‌توجه است كه طرح محرمات با وجود آنكه در نگاره‌هاي دورة صفوي به كرات روي پارچه‌ها يا جل اسب‌ها ديده مي‌شود، هيچ‌گاه به عنوان طرح قالي ترسيم نشده است. طرح محرمات به‌رغم چنين ديرينه‌اي در نگارگري‌هاي ايراني صرفا در دورة قاجار براي طرح قالي مورد استقبال قرار گرفته است. همچنين طرح خشتي را نيز بايد از جمله طرح‌هاي ويژة قاجار برشمرد. در واقع پيش از دورة قاجار، قالي با طرح خشتي مرسوم اين دوره شناسايي نشده است. به نظر مي‌آيد اساس طرح خشتي از تقسيم‌بندي‌هاي هندسي طرح باغي دريافت شده باشد. قالي‌هاي تصويري نيز به واسطة تاثير و نفوذ شيوه‌هاي هنري غربي و عكاسي در دورة سلطنت ناصرالدين شاه از موضوعات قالي‌هاي آن دوره محسوب شدند. اين قالي‌ها شامل تصاوير شاهان، بزرگان و مشاهير، موضوعات ادبي، نقوش باستاني، منظره، بزم و... بوده است. تصوير پادشاهان كه از دورة باستان در فرهنگ و جامعة ايراني از اهميت و جايگاه ويژه‌اي برخوردار بوده بر قالي‌هاي دوره قاجار نيز به منظور ابراز قدرت و شكوه و جلال آنان بازنمايي شده است.


در نقاشي‌هاي دورة قاجار در قرن سيزدهم ه.ق نقش‌هاي كوچك تكراري چون هراتي و ميناخاني در مجموعه نقوش قالي بيشتر ديده مي‌شوند؛ حتي نقش بته جقة تكراري كه در منسوجات و فرش دورة قاجار عموميت يافتند. توصيف‌هايي نيز از منازل متمولين و صاحب‌منصبان قاجاري در قرن سيزدهم ه.ق حكايت از استقبال از قالي‌هاي طرح هرات دارد. اگرچه بسيار حيرت‌آور است كه هيچگونه نقشي كه منتسب به قالي‌هاي هرات است در نقاشي‌هاي آن دوره ديده نمي‌شود. نقش گل سرخ را در فرهنگ جوامع غربي مانند نقش نيلوفر در شرق مي‌دانند. شكل پيمانه مانند گل سرخ با مفهوم حيات و زندگي و دربردارندة نمادي از بهشت نيز هست. حتي بيشتر گل‌هاي سرخ به صورت تمثيلي با مفاهيم عدد هفت پيوند دارند و با هفت گلبرگ ترسيم مي‌شوند. فرنگي‌سازي و نقوش گل فرنگ در متن و حواشي قالي‌ها از دورة قاجار پديدار مي‌شود. به نحوي كه نقشماية گل فرنگ به گل گوبلن گفته مي‌شود. همچنين به نگاره‌هايي كه از راه بافته‌هاي اروپا به ايران رسيده است. به گل سرخي كه به جاي تهية طرح انتزاعي از آن، آن را هرچه نزديك‌تر به طبيعت نقش كرده باشند نيز گل فرنگ مي‌گويند. اين توصيف دربردارندة منشأ و منبعي غربي براي گل فرنگ مانند نام آن است. در حالي كه سيروس پرهام اعتقاد دارد اصل اين نقوش برگرفته از گل سرخ محمدي است، كه گل بومي سرزمين ايران است، و حتي نقش آن از دورة صفوي در هنرهاي ايران كاربرد يافته است به نظر بسياري از پژوهشگران، رواج نقش گل‌هاي فرنگي بر قالي‌هاي قاجار تحت‌تاثير فرهنگ طبيعت‌گراي غرب صورت پذيرفته است اما طراحان ايراني آن را به‌گونه‌اي بومي‌سازي كرده‌اند كه در همراهي با نقوش سنتي ايراني وجه هماهنگ متناسبي يافته است، به طوري كه برخي در زمينه منشأ ايراني گل‌هاي فرنگي در قالي‌‌‌هاي ايراني نظراتي ارائه كرده‌اند.


از مقاله‌اي به قلم عليرضا خواجه احمد عطاري، استاديار گروه صنايع دستي، دانشكده صنايع دستي، دانشگاه هنر اصفهان

باغ تالار جاجرود


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱ آذر ۱۴۰۰ساعت: ۱۲:۵۵:۱۰ توسط:ادمين موضوع: