فرش هاي « ربات بافت »، آفت بازار فرش دستباف
مسعود سپهرزاد، رئيس اتحاديه فروشندگان فرش دستبافت در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاري آنا نبود تبليغات مناسب در كشورهاي اروپايي كه خريدار فرش ايراني هستند را علت كاهش صادرات دانست و گفت: به علت نبود تبليغ و بازارسازي مناسب، بازارهاي اروپايي را تقريبا از دست داده ايم و اين نياز به شدت احساس ميشود كه دوباره موج تبليغات و جريان سازي براي احياي فرش ايراني ايجاد شود.
وي افزود: البته اين نكته هم حائز اهميت است كه ميل به خريد فرش ماشيني در اكثر كشورهاي جهان افزايش پيدا كرده است كه آن هم به دليل استفاده از ربات در بافت فرشهاي دستبافت در هند و پاكستان است. در كشور هند، فرشها ربات بافت هستند يعني دستگاههايي دارند كه به جاي نيروي انساني گره ميزند و مراحل بافت را سريع تر انجام ميدهد.
اين صادركننده يكي از مشكلات صنعت فرش ايران را كپي كردن صنعت فرش هند و پاكستان از نقشههاي فرش ايراني دانست و ادامه داد: فرش كپي شده از نقشه و رنگ فرش دستبافت ما به نصف قيمت با نخ طبيعي و ربات بافت به فروش ميرسد. ما به مركز ملي فرش گفته ايم كه به جاي برگزاري نمايشگاه در سطح شهرها، رنگ و نقشههاي ايراني را ثبت جهاني كنند. بنده ۷ سال پيش در نمايشگاهي در آلمان فرشي را ديدم كه مطمئن شدم فرش نقشه ماهي تبريز است، اما وقتي از مبدا صادراتي را جويا شدم متوجه شدم كه فرش از هند آمده است. ما در حال حاضر به دليل سرعت كم در بافت فرش توان پاسخگويي نياز بازار را نداريم، اما توليد كنندههاي صنعتي بين المللي به توليد چند هزار متر فرش ربات بافت رسيده اند.
به گفته سپهري علت مشكلات عمده توليد فرش، ركود حاكم بر بازار، نوسانات ارزي، قيمت بالاي مواد اوليه و دستمزدها است. همچنين گران شدن فرش دستبافت و قدرت خريد پايين مصرف كننده داخلي از عوامل ركود بازار فرش دستبافت داخلي است. چرا كه فرش ماشيني قسمت اعظمي از نياز بازار را تامين كرده است.
وي تصريح كرد: برخي از فرشهاي دستبافت، مانند فرشهاي دستباف تركمن از مرزهاي افغانستان به بازار داخلي ما قاچاق ميشوند و توليدكننده فرش به دليل قيمت پايين فرش توان رقابت با اين كالاها را ندارد. صادركننده فرش به سبب افزايش قيمت ارز و مقدار دستمزد كم كارگران براي توليد فرش، ديگر قيمت خريد چند سال قبل را پرداخت نميكند. امروز يك فرش ۶ متري بافت تبريز ما به قيمت ۶۰ ميليون تومان براي مقاصد صادراتي به فروش ميرود در حالي كه همين فرش را۱۰ سال قبل به قيمت ۲۴۰ ميليون تومان امروز به فروش ميرسانديم.
رئيس اتحاديه فروشندگان فرش دستباف توضيح داد: يكي از مشكلات صادركنندگان حوزه فرش مربوط به فروش ارز در سامانه نيما است. يك نكته توسط مقامات اين نام مجاز نمي باشدگذار درباره صادركنندگان لحاظ نشده و آن اين مهم است كه فرش صادراتي ما امكان دارد سه تا ۴ سال فروش نرود، بنابراين نبايد از صادركننده به صورت آني توقع ارائه ارز در سامانه نيما را داشته باشند.
برچسب: ،